Rinus de ideale schoonzoon.

Rinus komt de coachsalon binnen, een beleefde en nette man. Hij draagt rode trui met v-hals, daaronder polo en nette spijkerbroek.

M: Hi Rinus, als ik jou zo zie kan ik me bijna niet voorstellen dat JIJ een probleem hebt. Je ziet er echt keurig uit, stelt je beleefd voor en bent attent richting ons; heerlijk. De ideale schoonzoon!
R: Nou, ja, dat ben ik eigenlijk wel een beetje.
M: Ja precies, altijd netjes op tijd, spreekt met twee woorden en houdt het vooral gezellig. Niet teveel eigen identiteit of eigen wil. Een beetje gewone man toch? Maatje 42, denk ik?
R: [lacht schaapachtig] tja, ook dat nog..
M: Dus Rinus, je bent een ideale schoonzoon, een gewone man. Dat lijkt me een heel overzichtelijk leven. Geen probleem toch?
R: Tja, misschien ben ik wel een beetje te makkelijk.
M: Dat is geen probleem, dat is een gave! Je staat niemand in de weg, houdt je netjes aan de maximumsnelheid en zorgt dus geen overlast voor anderen. Er zouden meer mensen zoals jij moeten zijn, dan waren er veel minder conflicten…
R: Maar ik ben echt veel te makkelijk…ik
A: [lacht] Dus jij laat continu over je heen lopen
R: Nou, nee, maar, ik vind het lastig om…
A: [hand op schouder met lach] Precies, je bent een NOBODY!
R: [bedeesd] Nou dat gaat wel ver…
A: [plagerig] Jij gaat nooit ergens voor staan nobody!
R: [weifelend] Niet!
A: Wanneer ging je voor het laatst ergens voor staan?
R: Nou, bijna dagelijks
A: Ok, waar ben je maandag voor gaan staan?
R: Euhh
A: En dinsdag?
R: ik..
A: [praat bewust door hem heen]. En woensdag? Zie je wel, je bent echt een nobody, je zegt dat je dagelijks voor iets gaat staan, en dat is niet zo. Dus je bent ook nog onbetrouwbaar….Jij bent helemaal niemand Rinus! [met grote lach en aanraking van Kees]. Ik kan ineens ook door je heen kijken, je wordt een beetje doorzichtig. Je bent echt een NO BODY, géén lichaam. Geinig!

Rinus kijkt ons aan via de spiegel en valt stil. We houden onze mond en wachten. Het borrelt bij Rinus. Hij haalt diep adem en vertelt.

R: Vroeger werd ik op school gepest, ik droeg een bril en was een beetje bedachtzaam. Mijn klasgenoten zagen me niet staan. Mijn roepnaam is Pope. Op de basisschool was er een juf die de naam Pope belachelijk maakte, mijn tweede naam is Rinus. Vanaf dat moment ben ik die gaan gebruiken. Toen ik op mijn twaalfde ging verhuizen naar Amsterdam had ik een Brabantse tongval, ik leerde Amsterdams praten omdat ik werd uitgelachen….[Rinus kijkt me aan alsof hij het ineens helemaal ziet. Hij lijkt geschokt]

R: Jeetje mannen. Ik realiseer me ineens hoeveel ik me altijd heb aangepast…pff dit is best heftig.

M: Jij hebt letterlijk jouw authentieke zelf losgelaten ter bescherming. Jouw patroon is aanpassen en onzichtbaar worden in de groep. Hiermee ben je jouw eigenheid kwijtgeraakt en daardoor heb je je eigen ruimte, die nodig hebt, weggegeven.

R: Toen je zei dat je door me heen kon kijken, was het net alsof ik terugging naar mijn lagere schooltijd. Het aanpassen aan mijn omgeving heeft me echt veel gebracht, maar het is wel doorgeschoten.
A: [Knipoog en schopje tegen voet] Tja, maar eens een nobody, altijd een nobody Rinus! Ga nu alsjeblieft geen karakter tonen, dat lijkt me echt….
R: [enorme opluchting en lach breekt door] Dat zullen we nog wel eens zien! Ik zal eens…
A: Rinus, kruip alsjeblieft weer in je schulp, je bent nu gewoon de ideale schoonzoon geworden. Af en toe moet je wat rommel opruimen voor een ander, vegen anderen de vloer met je aan….maar dat is beter!
R: Ik snap wat je zegt Arno, maar ik krijg toch echt zin om meer mijn eigen dingen te gaan oppakken!!

M tegen A: O god Arno, we hebben er weer één….dat wordt met 150km per uur naar huis, buiten de lijntjes kleuren met alle gevolgen van dien. Zo meteen gaat hij zichzelf nog Pope noemen!
A: En Vaticaanstad wonen!!!

Er wordt gelachen en Rinus lijkt een stuk lichter.

R: [opgelucht en lachend] Ja, ja mannen. Ik heb het hier wel gezien! Ik bedank jullie voor dit inzicht en ik ga eens iets leuks verzinnen dat IK ga doen voor MIJZELF!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *